staehr.dk

© 2012 DNRmedia.dk send en mail

Artikler

Af André Stæhr
I perioden 1996 til 2006 har jeg skrevet en række artikler til Subspace - trekkies.dk’s medlemsblad. En del af dem er at finde her. Det er en blandet landhandel - men fælles for dem alle e at de er skrevet fordi det var sjovt at skrive dem. Hvis du ikke er Star Trek interesseret, giver de nok ikke så meget mening.

En lille - men vigtig note: Alle artikler er skrevet før 2006 og medtager derfor ikke den seneste viden om Star Trek. Der er ikke nogen planer om at opdaterer artiklerne!

Alle de mange ord
Når man er Star Trek fan er der en masse navne, ord og begreber som bruges i flæng. Der er mange serier og mange film at holde rede i. Her er samlet de vigtigste af dem i denne guide til Star Trek universet. Med den på skærmen, kan du trygt tage på rejse i Star Trek land. God rejse.

Warp
Den hastighed man flyver med i Star Trek. Læs mere om warp speed her

Syndication
TV i USA er opbygget med store netværk: ABC, NBC etc. Disse ejer en række stationer, som sender det samme, på samme tid. Det kan ikke helt sammenlignes med Danmark, da vi er så små at vi har to stats tv-stationer og så to private mere eller mindre landsdækkende tv stationer. Men skal man prøve at drage sammenligningen, så er TvDanmark en syndication station, som sender fra en række selvstændige lokale stationer. Syndication vil sige at man tilbyder selvstændige stationer programmer, som de så må sende fra et bestemt tidspunkt.

Gene Roddenberry (1921-1991)
Manden der skabte Star Trek. Han har udover Star Trek også været idémanden bag serier som Andromeda og Earths final Conflict. Omtales ofte som Big bird of the galaxy.

Rick Berman
Manden der overtog efter Gene Roddenberry.

Sæson
Et TV år i USA er normalt fra september til maj. Resten af tiden forventer man ikke at der er nogen der ser TV. Dette kaldes en sæson. I den periode viser man så nye afsnit af en TV serie. En TV sæson giver normalt 26 nye afsnit. Et afsnit vises f.eks. om fredagen, men da der er flere fredage i perioden end 26, vil der blive vist genudsendelser i de uger hvor der ikke er nye afsnit. Disse er som regel fra den nye sæson. Når man snakker om Enterprise sæson 4, så er det afsnit der er vist mellem september 2004 og maj 2005. Vi har det samme i Danmark, selv om danske serier ikke er så lange.

Paramount
Paramount er både et filmselskab og et TV selskab. De har deres egen tv station, UPN, som viser deres tv serier. Filmselskabet og TV selskabet arbejder sammen, men er to forskellige enheder. En 3. enhed er dem der sælger DVD’er. De sælger både film og tv serier. Dette selskab kaldes for Paramount Home Entertainment.

Ratings
Måling af hvor mange der ser en TV serie og hvad de synes om det de så. Dette har vi også i Danmark, hvor der er lidt over 1000 husstande der dagligt fortæller hvad de så. På grundlag af dette kan man udregne seertal og hvad de synes om kvaliteten. Systemet er lige så sikkert som valgprognoser og bygger på statistik. I dag ved man hvem der ser en tv-serie, alder, køn, beskæftigelse og alle sådanne nogle ting.

Stjernedatoer
Da man viste den første Star Trek tv-serie, valgte man at droppe en almindelig dato, men i stedet at bruge stjernedato. I den første serie, er det ret tilfældigt, hvad man siger, men i da man begyndte at lave The Next Generation, fandt man på et smart system. I det første afsnit er stjernedatoen 41153.7. Af det kan man læse at man er i år 2364, man er i sæson 1 og tidligt på året.

Splitter vi tallet lidt op, får man disse informationer:

41: År 2364 (samt 1. sæson af TNG)
153,7 er dagen. Med 365 dage og 1000 mulige tal kan man lavet et lille regnestykke og finde ud af at der går 2,7 enheder pr. døgn. Datoen bør altså være i slutningen af februar 2364.

Der skal lige siges at der er mange teorier derude, så det er ikke sikkert at den her holder helt. Men det er da et bud. Holder denne teori, så har man altså indført det nye stjernedatosystem i år 2323.

Bottleshow
Et afsnit hvor der ikke besøges fremmede planeter og der som oftest ikke er nogen alien med. Disse afsnit laves som regel for at spare penge, hvis man f.eks. er gået over budget med et afsnit før. Det kan f.eks. ske ved at der er mange statister med i et afsnit og det koster mange penge.

Convention
En convention er en samling af mennesker, der mødes om et bestemt emne. I Star Trek sammenhæng er en convention eller con, som det oftest bliver forkortet, et møde mellem en masse fans og skuespiller fra Star Trek. Skuespilleren kommer og fortæller om hvad de har oplevet, man kan få autografer og har en rigtig hyggelig weekend. Conventions findes i alle størrelser og over det meste af jorden. I Europa er det Tyskland der har de bedste, men England er nu også godt med.

Føderationen
En masse planeter har slået sig sammen i et forbund, kaldet UFP – United Federation of Planets (Den Forenede Planet Føderation på dansk). Hovedsædet er på jorden, i Paris. Af kendte planeter der er medlem er bl.a. Vulcan, Androian og mange andre.

Stjerneflåden
Stjerneflåden er betegnelsen den enhed der har alle rumskibene. Udover at have rumskibe, er der en skole og masser af andre funktioner.

Liste over skibe med navnet Enterprise


Enterprise
Det gode skib Enterprise. Vi kender til 11 forskellige udgaver af Enterprise, som rumskib og et enkelt hangarskib og et sejlskib. Disse er:

Enterprise (sejlskib)
Ses i Star Trek: Generation, hvor det bruges til forfremmelse af Worf. Dette er en Holodæk præsentation af skibet.

Enterprise (hangarskib)
Ses i Star Trek filmen The Voyage Home. Findes i den virkelige verden. Skibet der blev brugt i filmen, var dog ikke USS Enterprise, men USS Ranger. Dette skyldes at den rigtige Enterprise var på søen, da filmen blev optaget.

Enterprise (test rumfærgen)
Før man sendte den første rumfærge op, skulle der testes en masse. En af testrumfærgerne blev navngivet Enterprise, efter pres fra Star Trek fans.

Enterprise NX – 01
Skibet fra serien Star Trek Enterprise. Kaptajn er Jonathan Archer. Sat i drift i april 2151.

Enterprise ISS
Skibet fra spejl universet i TOS. Under kommando af spejludgaven af James Kirk.

Enterprise NCC 1701
Det første skib der bærer 1701. Den første kaptajn er Robert April, efterfulgt af Christopher Pike og den sidste kaptajn på det skib var James T. Kirk. Sat i drift i år 2245 og renoveret i 2270. Skibet bliver ødelagt i 2285.

Enterprise NCC 1701 – A
Efter ødelæggelsen af den originale 1701, kommer 1701 – A. Skibet bliver sat i drift i år 2286, under kommando af James T. Kirk.

Enterprise NCC 1701 – B
Sat i drift i år 2294. Kaptajnen er Harriman.

Enterprise NCC 1701 – C
Det vides ikke hvornår skibet er blevet sat i drift, men det vides at skibet forsvandt i år 2344. Kaptajn er Rachel Garrett.

Enterprise NCC 1701 – D
Sat i drift i år 2363, under kaptajn Jean-Luc Picard. Skibet bliver ødelagt i år 2371.

Enterprise NCC 1701 – E
Sat i drift år 2372, under kaptajn Jean-Luc Picard.