staehr.dk

© 2012 DNRmedia.dk send en mail

47 – det magiske tal

Lad os slå fast med det samme – denne artikel er ikke helt normal. Du vil ikke få noget at vide om personerne i Star Trek eller om noget som helst med handlinger. Til gengæld vil du når du er færdig med at læse, ikke kunne se Star Trek igen, uden at opdage tallet 47 – igen og igen. Så på forhånd: Undskyld!

Nu er der jo et par af jer kære læsere, der vil sige – hov hov, det er da 42 der er tallet. Det ved alle da. Svaret på alt, ifølge Douglas Adams og hans bog: Vakse galakse blaffere. Men i dette tilfælde er det altså ikke 42, men 47 som det skal handle om. 42 er i en anden verden, som ligger uden for denne artikels interesse.

Det handler altså om tallet 47, som præger Star Trek ganske meget, i TNG, DS9 og Voyager. 47 bliver brugt til mangt og meget. Men inden vi kommer til at se på det, så lad os ført lige lære lidt om tallet 47. 47 er et primtal. Det vil sige at det kun er deleligt med 1 og så tallet selv. Men derudover er der ikke lige ved første øjekast noget spændende ved netop 47.

Det spændende begynder når man kigger lidt på hvor tit tallet optræder, ikke bare i Star Trek, men alle steder.

Pomona
Vores historie begynder i USA, helt bestemt på universitetet Pomona. Pomona universitetet ligger ved Exit 47, San Bernardino Freeway i Californien. I 1964 begynder en student på Pomona at interessere sig for 47 – og så tager historien for alvor fat. For han finder ud af at tallet 47 optræder rigtig mange steder i verden. Her et par eksempler:

 • Ifølge biblen, 1. Mosebog, kapitel 47, vers. 28, døde Jacob i en alder af 147 år
 • Den engelske 'King James' fortolkning af biblen er et værk sammenfattet af 47 lærde mænd
 • Det ny testamente tilskriver Jesus 47 mirakler
 • En Koncertharpe har 47 strenge
 • Elvis Presley havde i 1957 et kæmpe hit med sangen: "Jailhouse Rock" . I den sang er der dette citat: "Number 47 said to number 3, you're the cutest jailbird I ever did see."
 • I 1948 åbnede den første In-n-Out fast-food restaurant i Baldwin Park, Californien. På åbningsdagen serverede de 47 burgers.
 • Den amerikanske uafhængighedserklæring blev underskrevet den 4. juli (4/7) 1776. Den er 47 sætninger lang
 • Det element i naturen der har størst ledeevne er element nr. 47 - bedre kendt som sølv
 • 1 pint svarer til 0,47 liter

Vi kan så tilføje et par ting, som er kommet til efterfølgende:

 • Carlsbergs 47 øl er en markering af 125 års jubilæum for Carlsberg og kommer i 1972. Bryggeriet er fra 1847.
 • Boing 747 – også kaldet for en jumbojet
 • E47 - vejen der går hele vejen ned gennem Europa.
 • Det dansk udviklede computerspil Hitman har også en rigtig 47’er. Hans kodenavn er nemlig 47.
 • AK-47, en af verdens kraftigste rifler.

Der er selvfølgelig mange flere ting, der har 47 i sig, på den ene eller anden måde, men vores ven fra Pomona fandt også ud af, at 1947 var et spændende år at kigge på – der skete rigtig mange spændende ting det år:

 • Indien opnår uafhængighed af England. Ved en officiel ceremoni under vicekonge Lord Mountbatten overdrages magten til regeringerne i Indien og Pakistan.
 • Transistoren blev opfundet i december 1947 af John Bardeen, Walter Houser Brattain og William Bradford Shockley i Bell Laboratorierne
 • I juli 1947 sker der noget i Rosswell – nogen siger det er en vejrballon der styrter ned, andre hævder at det er et rumskib. Hvad sandheden er, vides ikke… (Men ser man Star Trek afsnittet ”DS9: Little green men”, får man måske en forklaring…..)
 • I 1947 introducerede Earl Tupper verdenen for Tupperware og Tupperware partys

Star Trek
Efter denne lille gennemgang af 47 i andre ting, er det tid til at kigge lidt på Pomona igen, og se hvad forbindelsen er med Star Trek. Pomona har altid haft noget med tallet 47. Med noget menes, at de mere eller mindre indoktrinerer deres elever til at få tallet 47 med i alt, hvad der laves.

En af eleverne var Joe Monesky. Han fik sin eksamen i 1979 og gik ud og skrev til aviser og blade. I 1990 kommer han til Paramount, for at skrive Star Trek. Det er han så god til, at han bliver med-producer på serien og dermed har rigtig stor indflydelse på hvad der sker i Star Trek. Han skriver en masse afsnit, hvori han får placeret 47, på den ene eller anden måde.

F.eks. så er der 47 personer der ikke kan nå at blive beamet op. Der er 0,47 sekunder til noget skal ske. Der er 47% tilbage af kraft i skjoldet på skibet. Listen er uendelig lang. Men det her var måske gået i glemmebogen, eller måske blot gået ubemærket hen, hvis det ikke lige var fordi Joe Monesky var så ivrig for at få andre med på holdet af 47-elskere.

Først på holdet er Brannon Braga, siden følger Ronald D. More. Begge skriver Star Trek afsnit, og det i så rigelige mængder. De to bliver rigtig tændt på ideen om at komme 47 ind i al hvad man kan finde på og bruge det alle mulige og umulige steder.

Men forfattere gør det ikke alene, for 47 skal selvfølgelig også ses som tal over alt man kan komme af sted med det. Her er det sjovt at se på skærme, for der dukker 47 rigtig tit op. Også på diverse PADS, på døre og andre steder hvor der kan stå tal. Disse ting kan være en del af manuskriptet, men man må formode at også de grafiske designere er blevet indoktrineret lidt, så de selv har fundet på at skrive 47.

Hvorfor?
Nu står du sikkert med spørgsmålet – hvorfor. Hvorfor lige komme det ind i Star Trek? Her skal man huske på at forfattere har det med at bruge ting de kan lide, og bruge det hele tiden. De fleste har sikkert set tv-serien M*A*S*H* - 4077. Den serie kan nogle i Star Trek også rigtig godt lide, for 4077 optræder rigtig tit på rumfærger.

Eller hvad med Sams Bar. Her er Norm, på DS9 har vi så Morn. Et tilfælde? Nope, det er blevet bekræftet at Morn, er en hyldest til Norm. Og således kan man blive ved – der findes masser af eksempler på at ting er kommet med i Star Trek, fordi en forfatter synes det er sjovt, fedt eller blot har dejlige minder om navnet, begivenheden eller hvad det nu er.

Er det kun 47?
Nu er det jo ikke kun 47, nææ – der er mindst lige så mange gange at den omvendte 47 bliver brugt: 74. Heller ikke dette er et tilfælde, her handler det blot om at 47 måske lige har været brugt for mange gange, og man lige skal holde en pause – men derfor er 47 jo stadig sjovt, så det skrives blot omvendt.

Inden jeg slutter min lille gennemgang af 47, så lad os prøve et lille regnestykke:

4+7 = 11
Derefter lægger man det største tal, sammen med resultatet og bliver ved med det – og så ser det sådan ud: 7+11 = 18 11+18 = 29 18+29 = 47

Slutteligt er der blot at ønske dig rigtig god fornøjelse med at se Star Trek i fremtiden, og nyde at se og finde alle de små 47 ting der er gemt forskellige steder. God fornøjelse.